Renovering av Runhälla 2024
Det gamla föreningshuset i Långvik, Runhälla, har sedan våren 2024 genomgått en grundlig renovering och varit stängd för allmänheten. Långvikbyn har varit tystare än vanligt och saknat de lekande barnen på gården och all verksamhet som vanligtvis rullar på under veckorna. Renoveringen står äntligen klar i augusti 2024, och huset får välkomna tillbaka byns och omnejdens ungdomar, dagisbarnen och andra bybor samt vänner.
Varför renovera?
Runhälla, som ägs och sköts av Kyrkslätt Skärgårds Ungdomsförening Runhälla r.f. (KSUF), var inte till synes i behov av en större renovering. Men i och med misstankar om fuktproblem i golvkonstruktionerna under den senaste vintern, valde föreningens styrelsen att skrida till verket. Stickprover från vintern visade att det kunde finnas utmaningar i husgrunden. För att garantera ett friskt föreningshus i framtiden, fattades beslut om att öppna golvet i alla delar av huset där utmaningar kunde finnas. För föreningen var det viktigt att åtgärda orsakerna till eventuella problem.
Ett enormt projekt med omöjligt tidtabell
Då föreningen fattat beslutet om att försöka genomföra projektet återstod de två största utmaningarna: finansiering och tidtabell. Att bygga om en husgrund och åtgärda bakomliggande orsaker till att fuktproblem uppstått i delar av huset är varken enkelt eller billigt. Renoveringen kunde helt enkelt inte påbörjas innan finansieringen hade ordnats. Man ville dessutom ro iland hela projektet innan utgången av juli, så att hyresgästen daghemmet Björnen kunde återvända till sina utrymmen i augusti. Utan stöd av medlemmar, sponsorer och grannföreningen Långvik FBK, hade detta aldrig varit möjligt med en tidsram på 6 månader.
Överraskningar & tröstingivande nyheter
Under renoveringsprocessen kom grunden till den äldsta delen av huset från 1800-talet fram, föreningshuset är utbyggt ur ett torp från den tiden. Huset har under årens lopp både utvidgats och renoverats. Årets insats hör till ett av de större renoveringsprojekten, där hela golvkonstruktionen på marknivå (bortsett från festsalen byggd 1914) förnyades fullständigt. Dessutom planerades grunden så, att fukt inte i framtiden ska tränga in i konstruktionerna underifrån. Med tillräcklig luftspalt i grunden och material som bryter kapillärkraften vill man försäkra sig om ett långlivat och friskt hus.
Till all lycka var stora delar av golvet torrt, vilket var en tröst. Däremot hittades gamla skador i grunden på oväntade platser, som nu kunde åtgärdas. För att undvika dragiga golv har golvvärme installerats i den renoverade delen, rummens funktionalitet har förbättrats, kökets alla skåp förnyats, delar av kökets innertak förnyats. Nedre våningens väggar har målats, den ena tamburen förnyades fullständigt och toaletterna fick ett upplyft. I samband med att köksskåpen togs ner upptäcktes en gammal rörläcka i väggen. Detta kom man nu åt att åtgärda.
Allt detta gjordes för att försäkra att huset hålls friskt även för kommande generationer. Runhällas ålder och särdrag har respekterats i renoveringsarbetet.
Med gemensamma krafter
Många föreningsmedlemmar, bybor och sponsorer har hjälpt till både ekonomiskt och med talkoarbete för att göra renoveringen möjlig. Ett tillfälligt lån av den lokala FBK föreningen möjliggjorde starten enligt tidtabell. KSUF styrelse vill tacka alla delaktiga! Med hjälp av dessa insatser har vi haft möjlighet att genomföra det här projektet, som till en början kändes omöjligt stort. Med bidrag från Tiina och Antti Herlins stiftelse, Svenska kulturfonden, Gesellius Stiftelse och EU-bidrag via Pomoväst har vi haft möjlighet att anlita en sakkunnig byggnadsingenjör: Lucas Mondino från The Natural Design Company Ab, och en kunnig entreprenör: Simon Jäkälä från Billnäs Constructions Ab, som utfört en stor del av renoveringsarbetet.
Vi blickar framåt
Nu har huset fått fler tilläggsår och kommer att fortsätta vara Långviks träffpunkt. Onsdagen 31.7 ordnas ett talko kl. 15-17 för alla som vill vara delaktiga i att putsa upp gård och fönster inför öppningen av huset i augusti.